skip to Main Content

Kansrijke sectoren

Binnenvaart

De binnenvaart omvat alle industriële scheepvaart op onze rivieren. In de binnenvaart staat niets stil en is geen dag hetzelfde. Het uitzicht vanuit de boot is elke dag anders! Een kantoorbaan is dan ook niets van jou. Jij bent graag in de weer en laat je al varend, ladend en lossend elke dag verrassen. En hoe fijn is het dat juist de Drechtsteden een fijne thuisbasis vormen voor werk in de binnenvaart! Met al die rivieren om je heen ben je snel uit en snel thuis. De binnenvaart biedt volop baankansen en doorgroeimogelijkheden.

Samen met België en Luxemburg vertegenwoordigt Nederland maar liefst 78% van de Europese binnenvaart. Nederland heeft bijna 8000 binnenvaartschepen. Naar verwachting nemen de containervaart, de tankvaart en het zand- en grindvervoer de komende jaren toe en dat zorgt voor nieuwe banen. Meer vervoer over het water betekent minder verkeersdruk op het land. Hoe vaar jij mee met deze trend?

Dit zijn leuke mbo-banen in de binnenvaart:

Matroos

Als binnenvaartmatroos werk je samen met andere bemanningsleden in een team onder leiding van de kapitein of schipper. Je voert nautische, technische en operationele werkzaamheden uit, bijvoorbeeld laden, lossen en scheepsonderhoud. Als matroos heb je een flexibele instelling en voel je je verantwoordelijk.

Stuurman of schipper

Als stuurman of schipper in de binnenvaart geef je de bemanningsleden opdracht om nautische, technische en operationele taken uit te voeren en help je zelf ook bij de uitvoer daarvan. Je bent verantwoordelijk voor de navigatie, het aan- en afmeren van het schip, de scheepsadministratie en de zorgvuldige uitvoer van het veiligheids-, milieuzorg- en kwaliteitsbeleid. Je begeleidt daarnaast regelmatig mbo-studenten bij hun praktijkopleiding. De precieze verantwoordelijkheden van een stuurman of schipper lopen uiteen en zijn afgestemd met de kapitein en de rest van de bemanning.

Kapitein

Als binnenvaartkapitein geef je leiding en begeleiding aan de bemanning en de scheepsnavigatie. Je bent verantwoordelijk voor de veiligheid van alle opvarenden, het scheepsonderhoud en de lading. Kortom, je staat aan het hoofd van het hele reilen en zeilen van het binnenvaartschip. Je hebt vaak dezelfde taken als de schipper, maar hebt als kapitein meestal een ondernemersdiploma. Naast dat je als zelfstandig ondernemer kapitein kunt zijn, kun je ook in loondienst bij een rederij werken.

Wil je meer weten over werken in de binnenvaart?
Bekijk dan deze websites:

Volg BAAS op
sociale media

Back To Top