skip to Main Content

Kansrijke sectoren

Bouw & Infra

De bouw & infrasector is er voor echte praktijkmensen. Je werkt aan mooie bouw- en infraprojecten in teamverband. En het resultaat van je werk is altijd te zien. De bouw- en infrasector is veelzijdig en groot en biedt veel baankansen. Je kunt je op allerlei manieren ontwikkelen. Misschien ben je een echte specialist of juist een allrounder. Je kunt zelf gaan ondernemen in de bouw en infra of in loondienst gaan bij een van de vele bouw- en infrabedrijven in de bruisende Drechtsteden.

Bouwbedrijven leveren een belangrijke bijdrage aan het woon-, werk- en leefklimaat in ons land. Ongeveer 9% van alle inkomsten van Nederland komt uit de bouwsector. In totaal zijn er in ons land meer dan 200.000 bouwbedrijven in deze sector, waarvan vele in de Drechtsteden te vinden zijn. Vanwege de grote omvang van deze sector zijn er altijd wel banen in de bouw en infra te vinden. Hoe bouw, verbouw, renoveer, transformeer en verduurzaam jij mee?

Dit zijn leuke mbo-banen in de bouw & infra:

Timmerman of timmervrouw

Als timmerman of timmervrouw verricht je de meest uiteenlopende timmerwerkzaamheden, zoals aan ramen of deuren. Het resultaat is altijd tastbaar.

Metselaar

Als metselaar repareer je zelfstandig allerlei soorten metselwerk en voegwerk. Schoon metselwerk is het afvoegen van een muurkant. Vuil metselwerk is grover werk en wordt gevolgd door stuc- of timerwerk. Uiteraard ben je nauwkeurig en zorg je dat alles waterpas is. Vaak werk je in een team.

Stukadoor

Als stukadoor trek je de muren mooi glad. Het aanbrengen van stucwerk op muren en plafonds is echt vakwerk. Als stukadoor kun je dit als geen ander. Hoe groot, hoog of schuin de muren ook zijn: jij kunt het.

Schilder

Als schilder ben je veelzijdig, want je schildert op allerlei verschillende oppervlakken. Bijvoorbeeld op houtwerk, beton, metaal en kunststof. En dat doe je binnen en buiten en als onderhoud van woningen en kantoren. Vaak werk je als zelfstandige.

Stratenmaker

Als stratenmaker ben je lekker buiten aan het werk, steeds op een andere plek. De ene dag werk je aan straten in een nieuwbouwwijk en de andere dag ben je een plein opnieuw aan het bestraten. Je werkdagen bestaan uit het ontgraven, aanvullen en verdichten van grond, het uitzetten van hoogtes en richtingen en het bestraten zelf. Ook met putranden en straatpotten weet jij wel raad. Vaak werk je met een andere collega samen.

Tegelzetter

Als tegelzetter zorg je voor de betegeling binnen woningen en andere gebouwen. Je begint met het lezen en interpreteren van werktekeningen. Dan snijd je de wand- en vloertegels op maat. Met lijm en mortel zorg je vervolgens voor een nette betegeling en afwerking van wanden, badkamers, toiletten, keukens en meer.

Machinist wegenbouw

Als machinist wegenbouw werk je aan de weg met wegenbouwmachines. Daarmee breng je asfalt- of betonverhardingen aan of wals je de asfaltverharding. Je zorgt dat de machines goed onderhouden zijn en lost storingen op. Om het verkeer zo min mogelijk te hinderen werk je vaak op onregelmatige tijden.

Meubelmaker interieurbouw

Als meubelmaker maak je unieke meubels en interieurs voor winkels, restaurants, kantoren of schepen. Je bent creatief en kunt goed werken met machines en handgereedschappen. Je werkt in een werkplaats of op locatie.

Waterbouwer

Als waterbouwer ben je direct betrokken bij het werk aan onze waterwerken. Je werkt aan het aanleggen van aan- en afvoerwegen, omleidingen voor waterstromen, opslag- en losplaatsen voor materialen en machines.

Monteur steigerbouw

Als monteur steigerbouw heb je beslist geen hoogtevrees. Je zorgt voor veilige constructies om op grote hoogte te werken. Vanuit een erkend steigerbouwbedrijf monteer en demonteer je allerlei steigers en ondersteuningsconstructies. Je let daarbij goed op de sterkte, kwaliteit en veiligheid van de steigers. Je zorgt altijd voor veiligheid en gaat verantwoord om met het milieu.

Middenkaderfunctionaris bouw

Als middenkaderfunctionaris in de bouw ben je bij allerlei bouwprojecten betrokken. Je gaat aan de slag als opzichter, calculator, werkvoorbereider, tekenaar of uitvoerder. Je bent betrokken bij de voorbereiding, de uitvoer en het onderhoud van bouwprojecten betrokken. Je bent veelzijdig en werkt bijvoorbeeld ontwerpen uit, zorgt voor metingen, bent verantwoordelijk voor de planning en houdt de kosten in de gaten. Jij bewaart het overzicht en blijft van alles goed op de hoogte door contact met veel verschillende mensen.

Middenkaderfunctionaris infra

Als middenkaderfunctionaris in de infra zorg je voor een goed verloop van allerlei infraprojecten aan (vaar)wegen, bruggen en tunnels. Je houdt je veelzijdig bezig met en bent goed op de hoogte van de ontwerpen, de kosten, de planning, het onderhoud en de begeleiding van de werkzaamheden. Je vindt het leuk om met veel verschillende mensen te maken te krijgen.

Wil je meer weten over werken in de bouw & infra?
Bekijk dan deze websites:

Volg BAAS op
social media

Back To Top