Ga naar de inhoud

Welkom in de wereld van de binnenvaart

Woon je in de Drechtsteden? Met al die rivieren om je heen ben je snel uit en snel thuis in de binnenvaart. In de Drechtsteden heb je dus extra veel mogelijkheden om in de binnenvaart aan het werk te gaan!

8000 binnenvaartschepen zorgen voor 20000 banen

Nederland heeft bijna 8000 binnenvaartschepen, enorm veel! Tot het jaar 2023 staan er 20000 binnenvaartvacatures open. Er is dus veel vraag naar matrozen en ander personeel.

Vooral de containervaart, tankvaart en het vervoer van zand en grind zijn veel mooie banen te vinden. Het vervoer met binnenvaartschepen zorgt dat het minder druk op de weg is. Dat is beter voor het milieu.

Leren en werken in de binnenvaart? Stel jezelf deze vragen

Wil je veel theorievakken volgen of juist leren in de praktijk?
Wil je les krijgen in een klas of leren op een schip?
Wil je een kantoorbaan of lekker bezig zijn met techniek?
Wil je elke dag werken op dezelfde plek of elke dag een nieuw uitzicht?

Matroos worden
Als binnenvaartmatroos werk je samen met andere bemanningsleden onder leiding van de kapitein of schipper. Je werkzaamheden bestaan uit laden, lossen en scheepsonderhoud. Matroos worden is een fijne manier om te beginnen in de binnenvaart. Je kunt vanuit deze rol doorgroeien naar andere functies.

Verschillende opleidingen bereiden je voor op jouw start in de binnenvaart. Er zijn opleidingen voor jou als je net van het vmbo komt, als je mbo hebt gedaan of als je eerst ander werk hebt gedaan. Bekijk hier opleidingen in de binnenvaart.

Doorgroeien in de binnenvaart
Groei je graag door tot schipper of stuurman? In jouw volgende rol geef je matrozen opdracht om taken aan boord uit te voeren. Zelf help je ook bij de uitvoer. Je bent verantwoordelijk voor de navigatie, het aan- en afmeren, de administratie en het uitvoeren van beleid. Denk aan beleid gericht op veiligheid, milieu en kwaliteit. Ook vind je het leuk om regelmatig mbo-studenten bij hun praktijkopleiding te begeleiden.

Wil je kapitein worden? Een deel van je taken blijft dan gelijk aan die van de schipper. Maar als kapitein heb je vaak een ondernemersdiploma. Dan is het schip jouw eigen bedrijf! Jij geeft leiding en begeleiding aan de rest van de bemanning. Je bent de eindverantwoordelijke voor alles aan boord.

In de binnenvaart is 
geen dag hetzelfde

Misschien zie je het werken in de binnenvaart al helemaal voor je! Werk als avontuur, elke dag anders. Techniek, laden, lossen, buitenlucht, reizen, fijne collega’s… waarom niet? De binnenvaart heeft het allemaal!

Wil je alles weten over leren en werken in de binnenvaart? Dan is Wereld van de Binnenvaart er voor jou. Volg jij BAAS al op Instagram, Facebook, YouTube en LinkedIn? Wij laten jou de banen, opleidingen en andere mogelijkheden zien in de Drechtsteden.

Deel dit artikel