skip to Main Content

Kansrijke sectoren

ICT

ICT is echt overal. Steeds meer (bedrijfs)processen en systemen zijn er volledig van afhankelijk. Deze digitalisering zorgt voor volop baankansen. Je kunt je richten op het ontwikkelen van software en applicaties of gaan werken aan hardware.

De laatste jaren stijgt het aandeel van ICT-bedrijven in de totale Nederlandse economie jaarlijks met een paar procent. Inmiddels zijn er meer dan 80.000 ICT-bedrijven in Nederland. Daar werken in totaal meer dan 450.000 mensen. De meesten van hen werken in loondienst en ruim 61.000 mensen werken als zelfstandig ondernemers.

Dit zijn leuke mbo-banen in de ICT:

Software developer

Als software developer vind je het leuk om te puzzelen en zelf computerprogramma’s, cloud software of telefoonapps te ontwikkelen. Je maakt software waar mensen echt iets aan hebben. Als applicatie- en mediaontwikkelaar ben je vooral gericht op apps en houd je in de gaten of die goed blijven werken of moeten worden uitgebreid. Je kunt aan de slag in grote en kleine softwarebedrijven of bedrijven met een interne software-afdeling. Als ondernemen wat voor je is, kun je je eigen softwarebedrijf beginnen.

ICT-beheerder

Als ICT-beheerder zorg je dat de netwerken, computers, printers en telefoons van het bedrijf waar je werkt het allemaal goed doen. Je beheert een service- of helpdesk voor gebruikers. Soms ontwikkel je zelf informatiesystemen en maak je gebruiksvriendelijke handleidingen. Oftewel: jij bent binnen een organisatie de contactpersoon voor alle ICT-vraagstukken.

Netwerk- en mediabeheerder

Als netwerk- en mediabeheerder zorg je er samen met je collega’s voor dat alle werkplekken in een bedrijf optimaal te gebruiken zijn en dat er geen storingen zijn. Je kunt bijvoorbeeld werkplekken zo inrichten dat mensen zowel thuis als op kantoor bij hun bestanden kunnen. Je kunt overal terecht waar netwerken en automatisering belangrijk zijn voor de bedrijfsvoering.

Volg BAAS op
sociale media

Back To Top