Ga naar de inhoud

Word BAAS over je eigen toekomst!

Met welke mbo-opleiding, stage of eerste baan match jij?

BBL-opleiding-bijscholing-omscholing

Welke mbo-opleiding past bij jouw dromen? Welke stage sluit aan bij jouw leerdoelen? En in welke eerste baan start jij jouw nieuwe toekomst? Zoveel vragen, zoveel mogelijkheden! In de Drechtsteden vind je heel veel mbo-opleidingen, stages en banen die staan te springen om gemotiveerde mensen zoals jij. Maar waar begin jij jouw zoektocht? Wij helpen je verder.

Mbo-opleiding kiezen: BOL- of BBL-opleiding?

BBL-opleiding-bijscholing-omscholing

Zit je op het vmbo of op de havo? Dan komt die mbo-opleiding steeds dichterbij. Het mbo kent twee soorten opleidingen: BOL (beroepsopleidende leerweg) en BBL (beroepsbegeleidende leerweg). Kies je voor een BOL-opleiding, dan ben je theoretischer bezig. Dat betekent dat je meer uren naar school gaat en regelmatig met je neus in de boeken zit. Valt je keuze op een BBL-keuze? Dan breng je één of twee dagen op school door en de andere dagen werk je in de praktijk.

De meeste studenten in het mbo volgen een BOL-opleiding. Ga jij voor een BBL-opleiding? Dan moet je wel zestien jaar of ouder zijn.

Terri Spruit
Medewerker Technische zaken bij het Dordrechts Museum
Het werk binnen het museum en in de kunst vind ik echt heel leuk! Een opleiding erbij zal pittig zijn, maar ik geloof dat het mij uiteindelijk meer zal opleveren dan dat het kost.
Meer inspiratieverhalen

Verkort leerwerktraject

BBL-opleiding-bijscholing-omscholing

De meeste mbo-opleidingen duren drie of vier jaar. Toch zijn er ook opleidingen die korter duren. Dit noemen we een verkort leerwerktraject. Tijdens zo’n opleiding kan je bijvoorbeeld in tien weken een vak leren. Ideaal voor volwassenen en zij-instromers, omdat werk en leren gecombineerd worden tijdens dag- en avonduren. Wil je meer weten? Erwin boer helpt je graag verder.

Erwin Boer
Strategisch Adviseur Arbeidsmarkt regio
06 1323 5784
Of stuur mij een e-mail

Tijdens je mbo-opleiding: loopbaanbegeleiding en stage

Word BAAS over je eigen toekomst! Met welke mbo-opleiding, stage of eerste baan match jij?

Tijdens je mbo-studie krijg je, meestal in je derde leerjaar, Loopbaanoriëntatie en -begeleiding. Dit helpt je bij het het maken van keuzes in profielen, vervolgopleidingen en banen. Deze voorbereiding zorgt ervoor dat je de juiste keuzes voor je toekomst maakt. Bij loopbaanonderwijs krijg je bijvoorbeeld ondersteuning van mensen uit het vakgebied en leer je door middel van een loopbaandossier je eigen loopbaancompetenties kennen.

Een stage kun je ook zien als loopbaanbegeleiding, omdat je, onder begeleiding van iemand uit het vak, kennis maakt met jouw toekomstige, kansrijke beroep.

Frans de Kloe
Assistent uitvoerder bij Kuipers Infra uit Strijen
Dat je binnen iets bedenkt en het buiten maakt. Dat vind ik het leukst.
Meer inspiratieverhalen

Direct het bedrijfsleven in: kies voor een praktijkopleiding

Word BAAS over je eigen toekomst! Met welke mbo-opleiding, stage of eerste baan match jij?

Werk je graag met je handen en kun je niet wachten om met een team in een bedrijf te werken? Ga dan met een praktijkopleiding direct de arbeidsmarkt op! Je werkt en leert tegelijk, ervaart wat het is om voor een baas te werken én maakt vrienden voor het leven. Kansrijke bedrijven als GKN Fokker en IHC bieden verschillende scholingen aan.

Een greep uit de praktijkopleidingen: Allround Lasser, Allround Constructiemedewerker/Scheepsvaart en de opleiding Samenbouwer Vliegtuigbouw.

Ontdek interessante praktijkopleidingen

Vragen over leren en werken?

Vind je het lastig om een keuze te maken voor je opleiding, stage of eerste baan? Niet gek, de keuze is nou eenmaal reuze. Wij helpen je graag bij deze belangrijke stap in je toekomst. Stuur ons een mailtje, dan kijken we samen naar de mogelijkheden.

Neem contact op