Ga naar de inhoud
Mbo'ers Kiezen voor Werk in Eigen Regio | Baas over je eigen toekomst. Ontdek hoe mbo'ers de regionale arbeidsmarkt verkiezen en hun optimisme over gelijke kansen op de arbeidsmarkt behouden. Lees meer over de voorkeuren en zorgen van mbo'ers in dit nieuwsbericht.

Mbo’ers tonen sterke voorkeur voor werk in eigen regio en blijven optimistisch over kansen op de arbeidsmarkt

Uit recent onderzoek, uitgevoerd door I&O Research in opdracht van de MBO Raad, blijkt dat veel mbo’ers de eigen regio als de meest kansrijke omgeving beschouwen om hun carrièredoelen en ambities waar te maken. Het onderzoek werd uitgevoerd onder zowel huidige mbo-studenten als recent afgestudeerde mbo’ers en wijst op opmerkelijke trends op de arbeidsmarkt.

Sterke band met regio en gemeenschap

Een opvallende bevinding is dat maar liefst 78 procent van de mbo’ers hun toekomstige loopbaan verbindt aan de regionale arbeidsmarkt. Deze keuze is sterk beïnvloed door de overvloedige kansen die in bijna alle sectoren in de eigen regio beschikbaar zijn. Voor 52 procent van hen is de economische noodzaak om te verhuizen simpelweg afwezig, terwijl de hechte banden met vrienden en familie ook een rol spelen.

Toch is 35 procent van de mbo’ers bereid hun vertrouwde omgeving te verlaten als dat de sleutel is tot hun ideale baan. Adnan Tekin, voorzitter van de MBO Raad, benadrukt het unieke regionale karakter van het mbo en merkt op dat “mbo’ers hun dromen gewoon dichtbij realiseren”.

Optimisme onder mbo’ers over gelijke kansen

Het onderzoek wijst ook uit dat mbo’ers na hun opleiding optimistisch zijn over hun kansen op de arbeidsmarkt. Bijna twee derde (64 procent) gelooft dat hun mbo-diploma dezelfde kansen biedt als diploma’s van andere typen. Ondanks het optimisme uiten sommige mbo’ers zorgen over de onderwaardering van hun diploma door werkgevers, die soms de voorkeur lijken te geven aan kandidaten met andere opleidingsniveaus. Ongeveer 30 procent van de mbo’ers maakt zich echter geen zorgen vanwege het overvloedige aanbod van passend werk in veel sectoren.

Oproep voor erkenning en waardering van mbo’ers

Adnan Tekin roept het bedrijfsleven op om de zorgen van mbo-studenten serieus te nemen en te laten zien dat zij het mbo waarderen. Hij benadrukt het belang van het mbo voor de arbeidsmarkt en de samenleving en pleit voor de gelijkwaardige behandeling van mbo’ers.

Dit nieuwsbericht belicht de sterke voorkeur van mbo’ers voor werk in hun eigen regio en hun positieve kijk op hun kansen op de arbeidsmarkt, maar roept ook op tot erkenning en waardering voor hun inzet en vaardigheden.

Mbo'ers Kiezen voor Werk in Eigen Regio | Baas over je eigen toekomst. Ontdek hoe mbo'ers de regionale arbeidsmarkt verkiezen en hun optimisme over gelijke kansen op de arbeidsmarkt behouden. Lees meer over de voorkeuren en zorgen van mbo'ers in dit nieuwsbericht.

 

Volg jij BAAS al op Instagram, Facebook, YouTube en LinkedIn? Wij laten jou de banen, opleidingen en andere mogelijkheden zien in de Drechtsteden.

Deel dit artikel