skip to Main Content

Kansrijke sectoren

Metaal & Techniek

Techniek is niet alleen maar technisch bezig zijn. De techniekbranche zorgt voor onze geoliede maatschappij. Je moet om technisch bezig te zijn goed in beelden en oplossingen kunnen denken en klantgericht zijn. Een aanzienlijk deel van de technische sector bestaat uit metaalwerk.

Onze maatschappij verandert, dus ook het werk in de techniek. Denk aan de energietransitie: de overgang van fossiele brandstoffen naar duurzame energie. En de circulaire economie, verstedelijking, vergrijzing, mobiliteit, digitalisering en werken op afstand. Dat brengt allemaal nieuwe technieken en concepten met zich mee. In de techniek is bijna een kwart van de installatiebedrijven een leerbedrijf. Hier bestaat ook veel aandacht voor zij-instromers. 11% van de mensen in de techniek is vrouw, maar ook vrouwen zijn in deze sector erg welkom.

Dit zijn leuke mbo-banen in de metaal & techniek:

Mechanisch operator

Als mechanisch operator houd je de machines of installaties in een fabriek draaiend. Bijvoorbeeld bij een chemiebedrijf, kunststoffabrikant, voedingsmiddelenproducent, aardewerk- of glasbedrijf, de afvalverwerking of een milieutechnisch bedrijf. Je zorgt ervoor dat de productieprocessen in een fabriek goed verlopen, waarbij je rekening houdt met eisen aan kwaliteit, werkvoorschriften, veiligheid en milieu. Je grijpt waar nodig in en stuurt bij.

Servicemonteur / inbedrijfsteller

Als servicemonteur ben je verantwoordelijk voor het verhelpen van storingen en het inbedrijfstellen van elektrische installaties in binnen- en buitenland. Niet alleen verhelp je storingen, ook kalibreer en inspecteer je meetsystemen, test je ze, stel je een projectplan op voor inbedrijfstelling en bestel je materialen. Dit is een afwisselende baan, waarbij je soms op een werkplaats en soms op locatie werkt.

Monteur elektrotechnische installaties

Als monteur elektrotechnische installaties los je maar al te graag problemen op. Met jouw vakkennis stel je installaties samen in kantoorpanden, schepen, woningen en voor de telecom, beveiliging, openbare verlichting of verkeerssignalering. Als eerste monteur heb je bovendien de leiding over een kleine groep collega’s.

Monteur utiliteit

Als monteur utiliteit werk je in nieuwe en bestaande gebouwen aan het installeren of onderhouden van gebouwinstallaties. Je bent bijvoorbeeld verantwoordelijk voor het gas, het water, de verwarming, de ventilatie, de brandbeveiliging en de sanitaire installatie. De eerste monteur heeft bovendien een wat meer begeleidende rol.

Monteur mechatronica

Als monteur mechatronica maak je van onderdelen een goed werkende machine. Vaak bouw je voor een klant machines op maat. Daarvoor moet je zorgvuldig werken. Het gaat bijvoorbeeld om hydraulische aandrijvingen, lasrobots, liften, kopieermachines, autoaandrijvingen en inpakmachines.

Electrical engineer / Tekenaar

Als tekenaar werk je nauw samen met een projectleider en de klant. Je ontwerpt elektrische installaties tot aan de oplevering ervan. De projecten waaraan je werkt zijn vaak heel verschillend, wat dit beroep zo leuk maakt. Soms verricht je ook eenvoudige engineeringswerkzaamheden.

Autotechnicus

Als autotechnicus ben je dol op auto’s en daarom zorg je er maar al te graag voor dat die goed onderhouden en gerepareerd worden. Daarnaast weet je steeds de correct diagnose te stellen, accessoires te monteren en storingen op te lossen. Dankzij jou gaat iedereen weer veilig de weg op. Als eerste autotechnicus voer je bovendien ook de moeilijkere klussen en help en train je jouw collega’s.

Verbrandingsmotortechnicus

Als verbrandingsmotortechnicus heb je een passie voor alles wat gemotoriseerd is. Je bent dagelijks bezig met het onderhouden, repareren en installeren van verbrandingsmotoren van bijvoorbeeld heftrucks, treinen en schepen. Je werkt nauwkeurig en weet goed in welke volgorde je moet werken.

Lasser

Als lasser las je verschillende metalen aan elkaar, stel je machines en gereedschappen af en bewerk en vervorm je materialen. Je werkt daarbij nauwkeurig en controleert je werk altijd goed. Je kunt aan de slag in de metaalproductenindustrie, machine- en apparatenbouw, transportmiddelenindustrie, scheepsbouw of staalbouw.

Plaatwerker

Als plaatwerker bestaat je werk uit het buigen en bewerken van dunne platen van aluminium, staal en roestvrij staal. Dat doe je met verschillende machines en computers. Het resultaat van je werk bestaat uit onderdelen die overal om je heen gebruikt worden, zoals in computers, koelkasten of verkeerslichten.

Constructiewerker

Als allround constructiewerker maak, repareer of onderhoud je onderdelen van constructies of apparaten. Je werkt vooral met metaal. Je zorgt ervoor dat alles goed en veilig in elkaar zit. Ook verricht je onderhoudswerk. Je hebt goed technisch en ruimtelijk inzicht nodig.

Scheepsbouwer

Als scheepsbouwer help je bij de bouw van grote zeeschepen, marineschepen, kleine en grote jachten, binnenschepen en speciale schepen. Daarnaast repareer je schepen. Je past veel verschillende constructiewijzen, technieken en procedures toe. Al met al is dit een uitdagende, afwisselende baan.

Scheepsmetaalbewerker

Als scheepsmetaalbewerker zorg je dat schepen perfect in orde zijn. Je voert reparaties en modificaties uit aan schepen. Specifiek ben je bezig met het goed aan elkaar lassen van de naden van de metaalplaten waaruit een schip bestaat. Zwakke plekken in bestaande schepen versterk je met nieuw plaatmateriaal. Je gebruikt hierbij verschillende metaalbewerkingstechnieken.

Verspaner

Als verspaner breng je materialen zoals ijzer, metaal of kunststof in de juiste vorm. Je gebruikt daarvoor bijvoorbeeld een draai- of freesbank of computergestuurde machines. Het product is bijvoorbeeld de as van een motor of auto- en machineonderdelen. Je werkt graag nauwkeurig en geconcentreerd.

Wil je meer weten over werken in de metaal & techniek?
Bekijk dan deze websites:

Volg BAAS op
sociale media

Back To Top