Mondkapjes in de bouw en techniek: zo gaan we het doen

Het kabinet komt met een dringend advies tot het dragen van mondkapjes. Wat betekent dat nu voor de bouw en techniek?

Laten we bij het begin beginnen, mondmaskers gaan nooit vóór het gebruik van adembescherming. Als vanuit gezondheidskundig oogpunt adembescherming nodig is, dan wordt de voorgeschreven adembescherming nooit vervangen door een mondmasker. Ten tweede heeft het advies betrekking op ‘publieke binnenruimtes’, denk aan winkels, stations, parkeergarages en dergelijke. Dus als het werk in dit soort locaties is gelegen, geldt dit advies ook voor de bouw- en techniekmensen. Voor overige werklocaties geldt het advies niet.

Type adembescherming

Tot slot kan het advies gevolgen hebben voor de keuze van het type adembescherming. Op werken waar een mondmasker wordt geadviseerd of voorgeschreven, kan een mondmasker met uitblaasventiel (FFP1-, 2- of 3-masker) niet worden gebruikt. Het uitblaasventiel brengt de uitademingslucht direct in de omgeving en dat is nu net wat in die gebieden niet gewenst is. In die situaties moet een ander type adembescherming worden gebruikt met het zelfde beschermingsniveau. Je komt dan uit bij half- of volgelaatsmaskers met bijpassende beschermingsklasse of op een FFP2 of FFP3 zonder uitblaasventiel. Half- en volgelaatsmaskers zijn comfortabeler en beschermen beter. Deze hebben dan ook de voorkeur.

Advies

Dus vervang het FFP1, 2 of -3 mondmasker met uitblaasventiel voor een half- of volgelaatsmasker in de volgende situatie:

  • De adembescherming is vanuit gezondheidsoogpunt voorgeschreven voor het werk en;
  • Het werk is in een publieke binnenruimte waar een mondmasker wordt geadviseerd of is vereist.

Samenvattend zijn er vier mogelijke situaties. Deze zijn hieronder weergegeven:

Bron: Bouwend Nederland