Veel media-aandacht voor corona en ventilatie op scholen

De basisscholen en de kinderopvang zijn weer open. Een positieve ontwikkeling, die óók vragen oproept. Bezorgde leerkrachten en ouders vragen zich af hoe het zit met de mogelijke verspreiding van het coronavirus via de lucht. Ook de installatiebranche wil duidelijkheid. Techniek Nederland vraagt in de media aandacht voor het probleem en die aandacht krijgen we. In het tv-programma EenVandaag kon onze voorzitter onlangs opnieuw een belangrijke vraag voorleggen aan het RIVM: kunnen aanpassingen in het ventilatiesysteem de verspreiding van het coronavirus voorkomen?

Doekle Terpstra en Jaap van Dissel

Over de verspreiding van het coronavirus via de lucht bestaat nog veel onduidelijkheid. Installateurs en technisch dienstverleners krijgen er steeds meer vragen over en willen hun klanten graag correct en feitelijk informeren. De vraag of ventilatie kan bijdragen aan de strijd tegen corona is dus urgent. Doekle Terpstra drong er daarom bij Jaap van Dissel (directeur van het Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM) opnieuw op aan een uitspraak te doen over deze kwestie.

Met goede ventilatie haal je betere cijfers

Ook bij BNR Nieuwsradio kon onze voorzitter het onderwerp nog eens bespreken: ‘Ventilatie is ten onrechte een sluitpost. Maar liefst 80% van de scholen heeft een slecht binnenklimaat door onvoldoende investeringen in goede ventilatiesystemen en onderhoud.’ Goede ventilatie is niet alleen goed voor de gezondheid van de kinderen, maar ook voor de cijfers. TNO heeft vastgesteld dat elke verdubbeling van de toevoer van frisse lucht leidt tot circa 15% betere leerprestaties.

Bron: Techniek NL