Zij-instromers essentieel in toekomstige vraag naar personeel

De sector groeit en blijft groeien. Cijfers laten zien dat er zo’n 46.000 medewerkers nodig zijn uit opleidingen, het buitenland en andere sectoren. Gezien de huidige situatie is de verwachting dat deze medewerkers vooral vanaf 2022 nodig zijn. Het is dus nu de tijd om in mensen te investeren. Van Bank naar Bouw is één van de projecten die hieraan bijdraagt door zij-instromers te helpen bij een overstap. Wij interviewden projectleider Simone van Wilgen.

Wat houdt het project ‘Van bank naar bouw’ in?

“Van bank naar bouw is een persoonlijk traject waarin we bekijken wat er nodig is voor een eventuele overstap naar een functie in de bouw- of infrasector. We geven informatie over onder andere arbeidsvoorwaarden en hoe je kennis kan opdoen middels scholing om een nieuwe functie te gaan beoefenen. Daarnaast kunnen medewerkers in de Paskamer hun vaardigheden selecteren en deze vergelijken met de vaardigheden die nodig zijn voor functies in de bouw. Ook laten we ze kennis maken met onze sector en zetten we ons netwerk hiervoor in”, vertelt van Wilgen.

Aan welke functies denk je dan? 

“Functies waar de bouw- en infrasector kundige medewerkers voor nodig heeft en die interessant zijn voor medewerkers uit de bankensector. Denk hierbij aan functies zoals account- of contractmanager, projectadministateur, werkvoorbereider, calculator, EPA (Energie Prestatie Advies) adviseur, kopersbegeleider, energieadviseur, inkoper,  projectleider en BIM-modelleur.”

Waarom is het interessant voor een bouw- of infrabedrijf om medewerkers uit de bankensector in dienst te nemen?

Van Wilgen: “Het voordeel van een werknemer in dienst nemen uit een andere sector is dat deze persoon al veel kennis en werkervaring heeft opgedaan. Werknemers uit de financiële sector staan bekend om hun leergierigheid. Ze hebben vaak een hbo-opleiding afgerond of werken op dit niveau en zijn bereid om kennis op te doen middels scholing. Nu zijn we op zoek naar meer bedrijven waar deze werknemers in gesprek kunnen gaan over een functie en de kans krijgen om ervaring op te doen.”

Bron: Bouwend Nederland