skip to Main Content

Deze beroepen zijn er in de transport en logistiek

In de transport en logistiek is veel werk. Natuurlijk kun je er vrachtwagenchauffeur worden, bijvoorbeeld via een leerwerktraject. Maar er zijn nog meer beroepen in deze sector. In de Drechtsteden zijn daarin veel mogelijkheden voor jou. Wij delen hier 7 beroepen voor jou in de transport en logistiek.

1. Vrachtwagenchauffeur

Wat vervoer je allemaal als vrachtwagenchauffeur? Echt van alles! Natuurlijk verschilt dat per werkgever. Het is een veelzijdig beroep, want naast vervoeren van goederen zul je ze ook laden en lossen, draag je bij aan goed onderhoud van je vrachtwagen en controleer je wat je vervoert. Je kunt werken bij een transportbedrijf of bij een groot bedrijf met een eigen transportafdeling. Vergeet niet dat je je bedrijf vertegenwoordigt: jij komt op allerlei plekken en bent als een soort visitekaartje voor je werkgever. Je werktijden verschillen. Als je door heel Europa rijdt, slaap je soms in je cabine. Hoe word je vrachtwagenchauffeur? Daar lees je hier meer over.

2. Logistiek medewerker

Allerlei vrachtwagenchauffeurs hebben de goederen geleverd aan een magazijn. Maar dan moeten die goederen natuurlijk nog op hun eindbestemming komen. Deze goederenstroom verzorg je als logistiek medewerker. Je zorgt dat levering, opslag, controle en verzending soepel verlopen. Dat doe je voor een groothandel, transportbedrijf, logistiek bedrijf, distributiecentrum of productiebedrijf. Denk aan supermarkten en (online) winkels. Logistiek medewerker worden? Lees hier meer.

3. Planner transport

Hoe komen goederen zoals groenten, meubels en elektronica snel en netjes op de juiste plek aan? Dit is waar jij je als planner transport mee bezighoudt. Je werkt op de planningsafdeling van een goederenvervoerder. Je zoekt de beste transportroutes uit en stelt ritten samen. Daarnaast controleer jij de planning continu. Vanuit je rol ben je het aanspreekpunt voor vrachtwagenchauffeurs en opdrachtgevers. Je kunt goed in een team werken, een grote organisatie heeft 24 uur per dag planningen en begeleiding van de chauffeurs nodig. Wil je werken als planner transport? Kijk dan hier.

4. Logistiek supervisor

Als logistiek supervisor zijn je taken deels vergelijkbaar met die van de planner transport. Verder geef je input voor het logistiek beleid, voer je het personeelsbeleid uit en onderhoud je zakelijke relaties met klanten. Je bent dan ook een aanspreekpunt voor klanten en zorgt dat alles op rolletjes loopt. Wat heb je nodig om logistiek supervisor te worden? Hier lees je er meer over.

5. Koerier of pakketbezorger

Werk je in plaats van voor bedrijven en andere zakelijke klanten liever voor personen? Dat kan als koerier of pakketbezorger. Je werkt vanuit verschillende transportbedrijven of postorderbedrijven en bezorgt pakketten met je bestelauto tot aan de voordeur. Het is eenvoudig om koerier te worden, maar het is belangrijk dat je klantvriendelijk bent en goed met je vrijheid omgaat. Wil je werken als koerier? Hier lees je wat je moet weten.

6. Verhuizer

Naast als koerier kun je ook als verhuizer mensen helpen. Je verhuist hun spullen naar hun nieuwe huis. Mensen hechten veel waarde aan hun spullen en jij zorgt dan ook voor een vlekkeloze verhuizing. Je kunt de mensen voor wie je werkt als ze dat willen nog verder helpen. Bijvoorbeeld door meubels en kasten uit elkaar te halen en weer in elkaar te zetten. Daarnaast kun je goed werken met hulpmiddelen zoals goederenliften. Je kunt met een rijbewijs snel verhuizer worden. Hoe je dat wordt lees je hier.

7. Kraanmachinist

Wil je wat anders besturen dan een vrachtwagen, verhuiswagen of bestelbus? Word dan kraanmachinist! Als kraanmachinist hijs je soms enorme bouwmaterialen de lucht in. Je moet dat vanuit je cabine goed kunnen inschatten, dus het is verantwoordelijk werk. Verder weet je hoe je storingen aan je kraan verhelpt. Je werkt niet alleen in de logistieke sector, maar ook voor de bouw en infra. Dat kan in dienst van een bouwbedrijf, maar ook vanuit een specifieke kraanverhuurder. Wil je kraanmachinist worden? Lees hier verder.

Kom werken in de transport en logistiek

Ben je enthousiast over de beroepen in de transport en logistiek? Bekijk deze leuke werkgevers in de Drechtsteden en neem contact met hen op. Zij hebben vaak banen en leerwerktrajecten. Bekijk ook de vacatures op de website van het Sectorinstituut Transport en Logistiek.

Volg jij BAAS al op Instagram, Facebook, YouTube en LinkedIn? Wij laten jou de banen, opleidingen en andere mogelijkheden zien in de Drechtsteden.

Vorig artikel
Volgend artikel

Volg BAAS op
social media

Back To Top