skip to Main Content

SBB en UWV: jongeren sterk geraakt door coronacrisis

De coronacrisis heeft flinke impact op jongeren op de arbeidsmarkt. Dat blijkt uit de nieuwe Basiscijfers Jeugd die UWV en SBB vandaag publiceren. Het aantal jongeren dat in de WW terechtkwam is van januari tot eind oktober fors toegenomen. Ook het aantal mbo-vacatures liet in de eerste helft van 2020 een daling zien in alle beroepsgroepen.

In de eerste tien maanden van het jaar is het aantal nieuwe WW-uitkeringen onder alle leeftijden met 42% gestegen. Voor jongeren is dit fors hoger. Daar groeide het aantal nieuwe WW-uitkeringen van 42.400 vorig jaar naar 89.500 dit jaar, een toename van 111%. De arbeidsmarktregio’s met de grootste toename zijn Groot Amsterdam (240%), Zaanstreek/Waterland (168%) en Holland Rijnland (167%).

Jongeren verliezen als eerste hun baan

De werkloosheid nam toe onder alle leeftijdsgroepen. Toch verliezen jongeren bij een krimp van de werkgelegenheid als eerste hun baan. Dit komt doordat zij vaak werken met een tijdelijk contract. Veel jongeren werken in de detailhandel, de horeca en de evenementenbranche. Deze sectoren werden hard getroffen. Tegelijkertijd: als de economie weer aantrekt zijn jongeren vaak de eerste die hiervan profiteren.

Meeste vacatures in Retail, Gastvrijheid en Zorg

Het aantal mbo-vacatures bedroeg in de eerste helft van 2020 ruim 230.000, een daling van 25% ten opzichte van diezelfde periode in 2019 (307.000). Veruit de meeste vacatures zijn er in Retail (44.400), Gastvrijheid (37.400), Zorg (28.300), Groothandel en internationale handel (16.200), Transport en logistiek (15.000), Technische installaties en systemen (13.300) en Metaal en metalektro (8.300).

Groot Amsterdam, Midden-Utrecht en Rijnmond

Bekeken per arbeidsmarktregio worden, in het eerste en tweede kwartaal van 2020 samengenomen, de meeste vacatures geteld in Groot Amsterdam (19.300), Midden-Utrecht (16.500), Rijnmond (15.800) en Noordoost-Brabant (10.700). De kleinste vacaturedaling is zichtbaar in Midden-Holland (-8%), Gooi en Vechtstreek (-9%) en Rivierenland (-11%).

Opgeleide vakmensen straks hard nodig

Het tekort aan stages en leerbanen voor mbo-studenten bedraagt momenteel 19.122, zo’n 4% van het totaal. Door de gedeeltelijke lockdown liggen sommige sectoren helemaal stil. Omdat praktijkleren cruciaal is voor mbo-studenten werkt SBB met beroepsonderwijs en bedrijfsleven aan oplossingen. Straks zijn deze opgeleide vakmensen hard nodig om de vrijgekomen vacatures in te vullen.

Basiscijfers Jeugd

Met de Basiscijfers Jeugd brengen SBB en UWV viermaal per jaar in kaart wat de ontwikkelingen zijn op de regionale arbeidsmarkt en welke initiatieven er zijn om jongeren naar werk dan wel opleiding te begeleiden. Daarnaast zijn via de digitale dashboards eenvoudig de ontwikkelingen per opleidingsniveau, regio en sector te volgen.

Meer weten over het actieplan van SBB? Of hebt ú ruimte voor een student? s-bb.nl/helpt

Bron: SBB

Vorig artikel
Volgend artikel

Volg BAAS op
social media

Back To Top