Ga naar hoofdinhoud

Succesverhaal van Sven, werkvoorbereider

Sven Advokaat is werkvoorbereider in de bouw bij Gebroeders Blokland uit Hardinxveld-Giessendam. Hoe is hij daar terechtgekomen? En wat maakt dit werk zo leuk?

Het succesverhaal van Sven (21)

“Ik wist vanaf groep 6 op de basisschool al dat ik de techniek in wilde. Het werken met mijn handen en de creativiteit daarin met verschillende materialen heeft mij daarin altijd aangetrokken. Vanaf mijn veertiende ben ik vakantiewerk gaan doen in de bouw.”

Sven volgde het vmbo op het Gilde Vakcollege in Gorinchem. Daar kreeg hij technische vakken zoals bouw, installatie, staalbewerking en automonteur. In de laatste twee jaar koos hij voor houtbewerking. Hij wist toen al dat hij iets in de bouw wilde doen.

Leren en werken als werkvoorbereider

“Na mijn vmbo ben ik begonnen met een mbo-4-opleiding in Hardinxveld-Giessendam via Bouwmensen.” Die opleiding volgde hij bij het Da Vinci College. “De eerste twee jaar was het een BOL-opleiding. De laatste twee jaar was de BBL-opleiding, waarbij we vier weken achter elkaar bij een bedrijf werkzaam waren en de vijfde week op school aanwezig moesten zijn voor een studietraject.”

“Ik liep snuffelstage bij Gebroeders Blokland en dat beviel mij zo goed dat ik ben blijven hangen.” Als beginnend werkvoorbereider leerde hij heel veel van het vak van de andere werkvoorbereiders. Vorig jaar volbracht hij zijn eerste project als werkvoorbereider helemaal zelfstandig.

Van mbo naar hbo

Sven werkt nu 32 uur per week bij Gebroeders Blokland. Hij voelt zich er gesteund en de sfeer is er heel collegiaal. Daarbuiten is hij begonnen met zijn hbo-opleiding Integraal Bouwmanagement aan de Hogeschool Rotterdam. Zijn werkgever betaalt zijn opleiding.

“Ik vind het voorlopig belangrijk dat ik veel ontwikkeling blijf maken binnen het beroep van werkvoorbereider. En dat wil ik doen door voornamelijk projecten te blijven draaien.”

De rol van de werkvoorbereider

Als werkvoorbereider maakt Sven het werk zo makkelijk mogelijk voor de uitvoerder. In zijn rol begint hij al zo’n vier maanden voordat de fysieke bouw in een bouwproject start. “Als werkvoorbereiders haken wij vroeg in het traject aan, waarbij wij beginnen met het inkopen van materialen en het opstellen van planningen. En dan zorgen we ervoor dat de communicatie tussen onderaannemers goed met elkaar wordt afgestemd.” Ook tijdens de uitvoeringsfase assisteert de werkvoorbereider de uitvoerder als zich iets voordoet, zodat ze het samen kunnen oplossen en de planning kunnen halen.

“Werkvoorbereider is een veelzijdig vak en dat hoop ik ook nog jaren te blijven doen.” In de toekomst wordt hij graag projectleider. Daarom blijft hij ook doorleren.

Een team aansturen? Word BAAS over je eigen toekomst! Bekijk hier alle succesverhalen en volg ons. Volg jij Baas over je eigen toekomst al op YouTube, Instagram, Facebook, en LinkedIn? Wij laten jou de banen, opleidingen en andere mogelijkheden zien in de Drechtsteden.

Vorig artikel
Volgend artikel

Volg BAAS op
social media

Back To Top