skip to Main Content

Kansrijke sectoren

Transport & Logistiek

Transport is overal. Met veel grotere steden om de hoek valt er in de Drechtsteden veel te transporteren. Denk aan grondstoffen, bouwmaterialen en levensmiddelen. Werk je in het transport, heb je lekker veel vrijheid om muziek te luisteren terwijl je van A naar B rijdt in je vrachtwagen. Bij aankomst heb je veel contact met klanten. Logistiek is het organiseren, plannen en uitvoeren van de goederenstroom van verzending tot ontvangst. Transport en logistiek kunnen dus niet zonder elkaar. Er is veel te doen in deze sector, dus je kunt er fijn werken en een loopbaan opbouwen.

De arbeidsmarkt in de sector is zich aan het herstellen. Veel mensen gaan met pensioen en dat betekent dat er veel nieuwe banen beschikbaar komen. Er zijn in Nederland meer dan 7000 bedrijven met 160.000 werknemers in de transport en logistiek. Meer dan de helft van de banen in de sector wordt vervuld door chauffeurs.

Dit zijn leuke mbo-banen in de transport & logistiek:

Vrachtwagenchauffeur

Als chauffeur kun je nationaal of internationaal aan de slag. Geen dag is hetzelfde. Je hebt veel zelfstandigheid. Op lange reizen is je cabine als een klein thuis van huis. Wat vervoer je allemaal? Dat kan van alles zijn: levensmiddelen, bouwmaterialen, tanks, silo’s, zeecontainers. Of een hele verhuisinboedel.

Planner wegtransport

Als planner wegtransport zorg je voor een zo slim mogelijke inzet van mankracht en materieel. Ben je duidelijk in wat je zegt en schrijft? Dat is handig, want daarmee kun je goed puzzels oplossen. En dat is hard nodig, omdat er zo veel goederen worden vervoerd. Je werkt bijvoorbeeld bij een bloemenveiling, grote winkelketen of het vliegveld.

Machinist mobiele kraan

Als hijskraanmachinist werk je zelfstandig op de hijskraan. Je kunt deze ook verplaatsen naar je werkplek. Weer of geen weer: jij werkt fijn vanuit je hijskraancabine. Je hebt een goed ruimtelijk inzicht. Ook kun je goed in een team werken met je collega’s en opdrachtgevers.

Logistiek medewerker

Als logistiek medewerker ga je altijd efficient te werk en ben je onmisbaar. De juiste spullen komen dankzij jou op de juiste plek terecht. Je ontvangt en controleert binnenkomende goederen, slaat ze op in het magazijn en voert ze in het systeem in. Ook verzamel je orders, maak je deze verzendklaar en help je bij het inladen.

Logistiek supervisor

Als logistiek supervisor weet je van aanpakken en kun je goed organiseren. Je zorgt in een magazijn of loods dat alles goed verloopt en je helpt mee waar nodig. Je stuurt alle activiteiten aan rondom de ontvangst, controle, opslag, beheer, picking en shipping van goederen. Je bent verantwoordelijk voor de uitvoer van het personeelsbeleid en houdt de kosten in de gaten.

Logistiek teamleider

Als logistiek teamleider zorg je dat goederen op het juiste moment op de juiste plek terechtkomen. Houd je van aanpakken, kun je goed het overzicht bewaren en vind je het leuk om van alles te regelen? En geef je graag leiding aan een team vanuit een magazijn of loods van een groothandel, transportbedrijf, distributiecentrum, productiebedrijf? Dan ben je vast geknipt voor dit vak.

Medewerker havenoperaties

Als medewerker havenoperaties werk je tussen de goederenschepen. Je bedient allerlei machines voor het laden en lossen van schepen. Dat doe je handig, veilig en snel. Je gaat bijvoorbeeld aan de slag bij een distributiecentrum of op het vliegveld.

Coördinator havenlogistiek

Als coördinator havenlogistiek ben je een belangrijke schakel in de goederenstroom. Je werkt tussen de zeeschepen, vrachtwagens, goederentreinen, heftrucks en alle andere machines voor het laden en lossen. Je zorgt dat de logistiek niet onderbroken raakt.

Wil je meer weten over werken in de transport & logistiek?
Bekijk dan deze website:

Volg BAAS op
sociale media

Back To Top