skip to Main Content

Kansrijke sectoren

Zorg

De zorg is de uitgerekende sector voor iedereen die graag met mensen werkt. Je betekent dan iets voor je medemensen en vergroot de kwaliteit van hun leven door er voor ze te zijn. De zorg is veelzijdig: je kunt er bijvoorbeeld verpleegkundige, kraamverzorgende en woonbegeleider worden. Jouw vakmanschap is nodig.

De afgelopen twee jaar is er heel veel veranderd in de zorg. Nieuwe werknemers zijn hier hard nodig. In Zuid-Holland-Zuid, waaronder de Drechtsteden, dreigt de komende 10 jaar een tekort van 4000 zorgmedewerkers te ontstaan. Maar jij kunt daar verandering in brengen.

Dit zijn leuke mbo-banen in de zorg:

Verpleegkundige

Als verpleegkundige kun je op heel veel plekken terecht: het ziekenhuis, het verpleeghuis, de psychiatrie en de gehandicaptenzorg. In een ziekenhuis verleen je zorg op basis van een zorgplan, monitort de gezondheid, informeert de patiënt, verleent verpleegkundige zorg en rapporteert bevindingen aan het zorgteam. Je verleent dagelijkse zorg, ondersteunt bij verschillende therapieën, stimuleert zelfredzaamheid en assisteert bij het herstel na een ongeluk of ziekte. In het verpleeghuis of de wijkverpleging verleen je vaak zorg tijdens de laatste fase van iemands leven. Ouderen begeleid je intensief en je onderhoudt daarbij contacten met mantelzorgers, collega-verpleegkundigen en specialisten ouderengeneeskunde. Als psychiatrisch verpleegkundige richt je je tijdens de begeleiding en zorg vooral op het gedrag van je patiënten. In de gehandicaptenzorg bied je precies de zorg die aansluit bij iemands mogelijkheden.

Woonbegeleider

Als woonbegeleider kun je werken in de jeugdzorg, de gehandicaptenzorg of de psychiatrie. Een jeugdzorgwerker helpt jongeren op het gebied van geld, administratie en sociale aspecten. In de gehandicaptenzorg is je hoofddoel om de bewoners te helpen zo veel mogelijk zelfstandig te wonen. In de psychiatrie ga je de uitdaging aan om de bewoners een zo goed mogelijk verblijf te geven.

Sociaal consulent

Als sociaal consulent is je doel om gehandicapten of arbeidsongeschikten de juiste voorzieningen te geven, zodat hun kwaliteit van leven verbetert. Je kijkt welke voorzieningen je cliënten nodig hebben en welke organisaties daarbij he beste kunnen helpen. Je onderhoudt dus contacten met veel verschillende mensen en organisaties en bent dus een echte verbinder.

Assistent-begeleider gehandicaptenzorg

Als assistent-begeleider help je cliënten met een verstandelijke, lichamelijke of zintuiglijke beperking bij wonen, werken of hun dagbesteding. Je assisteert bij de persoonlijke verzorging van cliënten.

Thuisbegeleider en gezinsondersteuner

Als thuisbegeleider help je mensen en gezinnen die tegen een probleem aanlopen. Hoe komen ze bijvoorbeeld uit de schulden? Stap voor stap kunnen ze zo weer zelfstandig verder. Als gezinsondersteuner gehandicapten sta je ouders met lichamelijk of fysiek beperkte kinderen bij. Je helpt hen op drukke momenten of geeft hen advies. Hierbij komt veel verantwoordelijkheid kijken.

Agogisch medewerker ggz

Als agogisch medewerker ggz werk je in de verslavingszorg of geestelijke gezondheidszorg. Je helpt mensen die nare dingen hebben meegemaakt, waardoor ze niet kunnen functioneren in de maatschappij. Het zijn bijvoorbeeld mensen die lang verslaafd zijn geweest, eenzaam zijn of weinig inkomsten hebben. Dankzij jouw ondersteuning bij hun dagelijkse bezigheden krijgen ze hun leven weer op de rit. Vaak kunnen ze dan weer aan het werk of aan een opleiding beginnen. Je bent breed inzetbaar om te werken met individuen of groepen, en bij een instelling of bij mensen thuis.

Ervaringsdeskundige ggz

Als ervaringsdeskundige ggz zet je je eigen ervaringen als cliënt in de psychiatrie in om anderen te helpen. Het delen van je persoonlijke ervaringen onderscheidt jou van (veel) reguliere hulpverleners. Daardoor is jouw bijdrage extra waardevol. Jij hebt immers van binnenuit gezien wat er bij psychiatrische zorg komt kijken. Psychiatrische patiënten kunnen zich in jou herkennen en dat biedt steun en geeft moed. Je ondersteunt hen bij hun herstel, zowel individueel als in groepen. Zorg er wel voor dat je stevig in je schoenen staat. Je kunt je ervaringsdeskundigheid zowel bij zelfstandig als in een instelling wonende patiënten kwijt.

Kraamverzorgende

Als kraamverzorgende help je kersverse ouders met de bijzondere eerste dagen van hun ouderschap. Je helpt de arts of verloskundige bij de bevalling thuis. Daarna ben je gedurende een aantal dagen verantwoordelijk voor kind, moeder, gezinsleden, bezoek en huishouden.

Ouderenadviseur

Als ouderenadviseur motiveer je ouderen om mee te blijven doen in de maatschappij en vitaal te blijven. Je organiseert bijvoorbeeld activiteiten voor ze, stimuleert hen om vrijwilligerswerk te doen of helpt hen bij de aanvraag van een zorgindicatie. Je speelt in op hun wensen en behoeften, zodat ze de regie over hun eigen leven zo veel mogelijk behouden.

Zorgtechnicus

Als zorgtechnicus weet je alles over de nieuwste technische apparatuur in de zorg. Je zorgt er bijvoorbeeld voor dat de alarmsystemen en andere apparaten bij cliënten thuis goed werken. Je kunt ook precies uitleggen hoe alles werkt. Dankzij jou kunnen mensen langer zelfstandig wonen.

Instellingskok

Als instellingskok aan de slag? Je denkt misschien niet zo snel dat je als kok in de zorg kunt werken. Maar bij alle instellingen met een eigen keuken worden grote hoeveelheden eten bereid. Jij laat het ze smaken! Je kunt ook tegen een beetje stress. Je kunt uiteraard doorgroeien en chef-kok of dieetkok worden.

Wil je meer weten over werken in de zorg?
Bekijk dan deze websites:

Volg BAAS op
sociale media

Back To Top