Minister Dijkgraaf zet zich niet alleen in voor het bevorderen van beroepsonderwijs, maar lanceert ook het “Actieplan Voortijdig Schoolverlaters” om voortijdig schoolverlaten te voorkomen. Een startkwalificatie, zoals een mbo-2, -3 of -4 diploma, havo of vwo, biedt jongeren de beste kansen voor een kansrijke toekomst. Toch verlaten veel jongeren nog steeds hun mbo-opleiding zonder een diploma te behalen.
Het Actieplan beoogt het aantal voortijdig schoolverlaters in 2026 terug te brengen tot minder dan 18.000. In 2022 was dit aantal gestegen tot 30.000 jongeren, mede als gevolg van de impact van de coronapandemie en een gunstige arbeidsmarkt, waardoor veel jongeren zonder diploma aan het werk gingen.
Minister Dijkgraaf benadrukt dat een startkwalificatie meer is dan alleen een diploma. Het biedt jongeren de mogelijkheid om zich te ontwikkelen, zowel op de werkvloer als in het leven. Hij maakt zich zorgen over de sterke stijging van voortijdig schoolverlaten en benadrukt het belang van dit actieplan. Samen met regio’s, scholen en werkgevers wil hij jongeren de ondersteuning bieden die ze nodig hebben voor een sterke basis. Hoewel niet alle uitval kan worden voorkomen, zet dit actieplan een grote stap in de richting van minder schooluitval.
In de Werkagenda mbo van begin dit jaar zijn al belangrijke stappen gezet om het aantal voortijdig schoolverlaters te verminderen. Zo wordt de loopbaanoriëntatie en -begeleiding verbeterd en krijgen studenten op mbo-2 extra aandacht en begeleiding. Maar de recente stijging van voortijdig schoolverlaten vereist een nationale aanpak om dit aantal terug te dringen. Minister Dijkgraaf neemt met dit actieplan daarom aanvullende maatregelen om jongeren te ondersteunen om toch hun diploma te halen.