Ga naar de inhoud

Minister Dijkgraaf roept op voor eerlijke stagevergoeding

In een belangrijke aankondiging heeft Minister Dijkgraaf (Onderwijs) opgeroepen voor eerlijke stagevergoedingen voor alle studenten die stage lopen als onderdeel van hun opleiding, of ze nu in het mbo, hbo of wo zitten. De minister wil dat iedereen die hard werkt tijdens hun stage daarvoor beloond wordt. Dit is extra belangrijk voor studenten in het mbo, hbo en wo die vaak geen geld krijgen voor hun stage, vooral in het onderwijs en de zorg.

Minister Dijkgraaf zegt:

“We hebben al regels voor stagevergoedingen in het mbo, maar ik wil dit uitbreiden naar het hoger onderwijs. Werkgevers en onderwijsinstellingen moeten hierover afspraken maken, zodat elke student kan rekenen op een eerlijke stagevergoeding. Het is niet eerlijk dat sommige studenten hard werken tijdens hun stage en niets krijgen. Vooral nu er veel banen zijn waarvoor niet genoeg mensen te vinden zijn, is het belangrijk om studenten in het onderwijs en de zorg te waarderen.”

Onderzoek naar stagevergoedingen en een nieuwe monitor

De minister heeft aangekondigd dat hij elk jaar zal controleren of er afspraken zijn over stagevergoedingen in de cao’s. Dat zijn regels die werkgevers en werknemers met elkaar afspreken. Hij werkt samen met het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) aan een nieuw systeem om elk jaar bij te houden hoeveel studenten betaald krijgen voor hun stage. Zo kunnen we goed in de gaten houden of iedereen eerlijk behandeld wordt.

De minister is blij dat in de cao’s van het mbo en hbo al afspraken zijn gemaakt over stagevergoedingen voor studenten die stage lopen bij een mbo- of hbo-school. Sommige werkgevers in het basisonderwijs en voortgezet onderwijs geven ook stagevergoedingen. De mensen die in die sectoren werken, de werkgevers en de werknemers, hebben afgesproken om te onderzoeken hoe ze studenten kunnen betalen voor hun stage. De minister denkt dat ze binnenkort met een plan komen.

Verschillende onderzoeken naar stages

Uit onderzoek blijkt dat de meeste studenten een stagevergoeding krijgen. Dat is vaak zo’n €342 per maand. Maar niet alle studenten krijgen betaald voor hun stage, vooral als ze stage lopen in het onderwijs. Studenten die economie, techniek of ICT studeren, krijgen bijna altijd een stagevergoeding. Maar studenten in het onderwijs krijgen meestal niets.

Bijna 1 op de 3 studenten zegt dat het moeilijk was om een stageplek te vinden. De minister maakt zich daar zorgen over. Hij vindt dat scholen het extra geld dat ze krijgen van de overheid kunnen gebruiken om studenten te helpen bij het vinden van een stage. Hij wil ook onderzoeken of er meer afspraken moeten komen om studenten te helpen met hun stage.

Zorgen over gelijkheid in stages

Wat de minister vooral zorgelijk vindt, is dat sommige studenten meer moeite hebben om een stageplek te vinden dan anderen. Studenten met een andere achtergrond, bijvoorbeeld omdat ze uit een ander land komen en vrouwelijke studenten hebben soms meer moeite. Sommige studenten denken zelfs dat ze gediscrimineerd worden en dat ze daarom geen stageplek kunnen vinden. Dat is niet eerlijk en daarom hebben hogescholen, universiteiten, de overheid, studentenorganisaties en werkgevers afgesproken om hier iets aan te doen. Ze willen dat iedereen dezelfde kansen heeft om een stageplek te vinden.

Wat betekent dit voor jou?

Minister Dijkgraaf’s oproep voor eerlijke stagevergoedingen voor alle studenten is goed nieuws voor iedereen die stage loopt. Als je in het mbo, hbo of wo studeert en stage gaat lopen, betekent dit dat je misschien geld kunt krijgen voor je harde werk. Het maakt niet uit wat voor opleiding je doet, stagevergoedingen zouden voor iedereen beschikbaar moeten zijn. Het is belangrijk dat iedereen dezelfde kansen heeft op een goede stageplek en dezelfde beloning voor hun inzet.

Dit nieuwsbericht roept ook vragen op over hoe deze veranderingen de toekomst van stages en de arbeidsmarkt zullen beïnvloeden. Zullen studenten nu meer kansen krijgen? Zullen meer mensen stageplekken kunnen vinden? En hoe zal dit de manier veranderen waarop studenten en werkgevers samenwerken? We zullen moeten afwachten en zien hoe deze ontwikkelingen zich zullen ontvouwen.

Toekomstperspectieven en advies van afgestudeerde mbo’ers

Minister Dijkgraaf’s oproep voor eerlijke stagevergoedingen voor alle studenten is een grote stap in de goede richting. Het zorgt ervoor dat studenten worden gewaardeerd voor hun harde werk en op een eerlijke manier worden behandeld. Deze veranderingen hebben de potentie om gelijke kansen te creëren in zowel het onderwijs als op de arbeidsmarkt. Samen kunnen we bouwen aan een toekomst waarin iedereen dezelfde kansen krijgt om te groeien en te slagen, ongeacht wie ze zijn of wat ze studeren.

 

Volg jij BAAS al op Instagram, Facebook, YouTube en LinkedIn? Wij laten jou de banen, opleidingen en andere mogelijkheden zien in de Drechtsteden.

Deel dit artikel