Ga naar de inhoud

Helft van de mbo’ers ambieert ondernemerschap: een nieuwe trend op de arbeidsmarkt

Een op de tien ondernemingsgezinde mbo’ers is er zeker van dat hij of zij een eigen onderneming wil starten, terwijl maar liefst 4 op de 5 serieus overwegen om de sprong naar ondernemerschap te maken. Dit blijkt uit een recent onderzoek van I&O Research onder huidige en recent afgestudeerde mbo-studenten.

De opkomst van ondernemingsgezinde mbo’ers

Volgens de onderzoekers is een groot deel van de mbo’ers die later (waarschijnlijk) voor zichzelf willen beginnen, geïnspireerd door het vooruitzicht van meer vrijheid in hun werk. Ze willen hun eigen werkdagen kunnen inplannen en verwachten als ondernemer meer te verdienen. Toch toont ruim een derde van de ondervraagde Mbo-studenten interesse om voor een werkgever te werken.

Opvallend is ook dat de meerderheid van de afgestudeerde mbo’ers het liefst in hun eigen regio aan het werk gaat. Ze geven aan niet bereid te zijn om te verhuizen naar andere delen van het land, zelfs als daar betere baankansen zijn. Deze voorkeur om dicht bij vrienden en familie te blijven, blijkt uit een sterke binding met de eigen regio.

Het succesverhaal van Dewey Evert

Dewey Everts, een mbo-student uit Groningen, besloot na haar studie bedrijfsadministratie haar eigen bedrijf te starten. Ze biedt dansworkshops, theaterlessen en acteerwerk aan en geniet van de vrijheid en flexibiliteit die het ondernemerschap haar biedt. Dewey benadrukt het belang van doelgerichte voorbereiding en het stellen van doelen voordat je de stap naar ondernemerschap zet.

Positief toekomstbeeld voor mbo’ers

Het onderzoek toont aan dat mbo’ers overwegend positief zijn over hun toekomst op de arbeidsmarkt. Meer dan zeven op de tien denken een baan te vinden die bij hen past, terwijl zes op de tien een goed salaris verwachten. Banen in de techniek, verpleegkunde en vrachtwagenchauffeurs worden als goedbetaalde opties gezien.

Uitdagingen en risico’s van ondernemerschap

Hoewel de interesse in ondernemerschap groeit, geeft een meerderheid van de ondervraagde studenten aan dat ze nog niet volledig bekend zijn met de mogelijkheden en regels rond het starten van een eigen bedrijf. Bijscholing en voorbereiding blijven cruciaal voor succesvol ondernemerschap.

Er zijn risico’s verbonden aan het zzp-schap, zoals het opbouwen van een eigen pensioen, onregelmatige inkomsten en het ontbreken van betaalde vakanties. Het kabinet overweegt maatregelen om zelfstandigen beter te beschermen.

Toekomstperspectieven en advies van afgestudeerde mbo’ers

Dit opkomende verlangen naar ondernemerschap onder mbo’ers opent nieuwe perspectieven voor de arbeidsmarkt en laat zien dat mbo-studenten hun dromen en ambities najagen. Ze volgen hun passie en vertrouwen op hun vaardigheden om zichzelf te ontwikkelen, wat aansluit bij het advies van afgestudeerde mbo’ers aan huidige studenten: ‘Start op tijd met rondkijken bij werkgevers en geschikte vacatures. Houd je opties open en doe wat je leuk vindt en waar je blij van wordt.’

Dit nieuwsbericht werpt een boeiende vraag op: hoe zal de groeiende wens om eigen baas te zijn, gecombineerd met de behoeften van werkgevers, de toekomst van de arbeidsmarkt beïnvloeden?

 

Volg jij BAAS al op Instagram, Facebook, YouTube en LinkedIn? Wij laten jou de banen, opleidingen en andere mogelijkheden zien in de Drechtsteden.

Deel dit artikel