Ga naar de inhoud
Terugblik op de hoogtepunten van het mbo-nieuws 2023

Terugblik op de hoogtepunten van het mbo-nieuws 2023

Het mbo-jaaroverzicht 2023: waar we terugblikken op een jaar vol dynamiek, innovatie en uitdagingen in het middelbaar beroepsonderwijs. Van levenslang ontwikkelen tot de herwaardering van het mbo in de samenleving, Minister Dijkgraaf heeft het afgelopen jaar niet stilgezeten. Laten we de hoogtepunten induiken en ontdekken hoe het mbo de koers heeft bepaald voor een toekomst vol kansen en gelijkwaardigheid.

Leven Lang Ontwikkelen: Mbo als cruciale partner voor maatschappelijke uitdagingen

leven lang ontwikkelen (LLO)

Het mbo heeft zich in 2023 gepositioneerd als een cruciale speler in de aanpak van maatschappelijke uitdagingen. Het ging van alleen maar scholen aanbieden naar het ontwikkelen van onderwijs dat aansluit bij wat mensen willen leren. Door te focussen op leven lang ontwikkelen (LLO) wil het mbo niet alleen jongeren, maar ook volwassenen de kans geven om relevant te blijven in een snel veranderende arbeidsmarkt. De nadruk ligt op erkenning van verworven competenties (EVC), waarbij het Nationaal Kenniscentrum EVC de kwaliteit waarborgt. Zo wordt een leven lang ontwikkelen voor iedereen een sleutel tot werk en zekerheid.

Ontdek meer over LLO

Herwaardering van het mbo in de samenleving: Gelijkwaardigheid voor alle studenten

Herwaardering van het mbo in de samenleving: Gelijkwaardigheid voor alle studenten

In 2023 heeft Minister Dijkgraaf zich ingezet voor de herwaardering van het mbo in de samenleving. Gelijkwaardige behandeling in wet- en regelgeving, toegang tot introductieweken, recht op faciliteiten en kortingen zijn enkele stappen om het mbo dezelfde erkenning te geven als andere onderwijsvormen. Een gezamenlijke introductieweek voor mbo, hbo en wo-studenten staat op de agenda en de inspraak van mbo-studenten wordt wettelijk vastgelegd. Minister Dijkgraaf streeft naar een samenleving waarin het mbo wordt gewaardeerd als de ruggengraat van onze samenleving.

Lees het gehele artikel

Minister Dijkgraaf prijst beroepsonderwijs: Meer dan een diploma

Minister Dijkgraaf heeft zich opnieuw ingezet voor het beroepsonderwijs. Met een persoonlijke brief aan middelbare scholieren benadrukte hij het belang van talent en passie bij het kiezen van een studie. Het mbo biedt een breed scala aan carrièremogelijkheden. Dijkgraaf spoort jongeren aan om hun passie te volgen en te kiezen voor waar ze echt enthousiast over zijn. Het Actieplan Voortijdig Schoolverlaten, gelanceerd door de minister, heeft als doel het aantal schoolverlaters terug te dringen en jongeren te voorzien van een startkwalificatie. Daarnaast wil Dijkgraaf het praktijkleren bevorderen, zodat jongeren hun kennis al werkende kunnen vergroten.

Lees meer over het maken van de juiste studiekeuze

Investering in samenwerking mbo en bedrijfsleven: Verbinding met de arbeidsmarkt

Investering in samenwerking mbo en bedrijfsleven: Verbinding met de arbeidsmarkt

Het Regionaal Investeringsfonds mbo (RIF) heeft in 2023 € 8,5 miljoen beschikbaar gesteld voor projecten die de samenwerking tussen mbo-onderwijs en de arbeidsmarkt versterken. De focus ligt op maatschappelijke uitdagingen, zoals zorg en technologie. Deze investering biedt mbo-studenten de kans om met de nieuwste technologieën te werken en draagt bij aan oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Innovatieve projecten zoals ZorgTechNext en Industrieel Produceren met Hout bevorderen duurzame ontwikkeling en vakmanschap.

Lees het gehele artikel

Welzijn van de mbo-student in de spotlight: Randvoorwaarde voor leren

JOB MBO: Welzijn van de mbo-student in de spotlight: Randvoorwaarde voor leren

Het welzijn van de mbo-student staat centraal in de Staat van het Onderwijs 2023. JOBmbo benadrukt dat een veilige schoolomgeving een randvoorwaarde is voor effectief leren. Ruim één op de vijf mbo-studenten geeft hun mentaal welzijn een onvoldoende. De oproep is duidelijk: structurele aandacht voor studentenwelzijn, betrokkenheid van studenten bij beleidsvorming en ondersteuning van studenten met extra behoeften zijn cruciaal voor kwalitatief goed onderwijs.

Lees het gehele artikel

Dit waren de hoogte punten van het mbo-nieuws 2023

Het mbo-jaaroverzicht van 2023 laat een jaar van vooruitgang, bewustwording en inzet voor de toekomst zien. Minister Dijkgraaf en alle betrokkenen hebben stappen gezet om het mbo te positioneren als een drijvende kracht achter de persoonlijke ontwikkeling en de maatschappelijke uitdagingen van vandaag en morgen.

Wordt 2024 jouw jaar?

Ontdek jouw kansen in 2024 en zet de volgende stap in jouw toekomst met Baas over eigen toekomst! Of je nu een mbo-student, werkzoekende of werkgever bent, wij verbinden de juiste mensen op het juiste moment en de juiste plek. Vind nog jouw perfecte match in de regio Drechtsteden. Doe mee en bepaal jouw eigen succesverhaal.

Ontdek alles over Baas over je eigen toekomst

 

Volg jij BAAS al op Instagram, Facebook, YouTube en LinkedIn? Wij laten jou de banen, opleidingen en andere mogelijkheden zien in de Drechtsteden.

Deel dit artikel