Ga naar de inhoud
Jong en oud leren van elkaar. Verschillende generaties komen samen op de werkvloer en dit zorgt voor positieve resultaten!

Verschillende generaties op de werkvloer

De laatste tijd hebben we het steeds vaker over het generatieverschil op de werkvloer. Dan gaat het vooral over de verschillende behoeftes die jongere en oudere collega’s hebben. Het is fijn dat verschillende generaties op het werk vaak goed met elkaar samenwerken en elkaar goed begrijpen. Maar dat is niet altijd zo. Hoe kunnen zij dat het beste doen? Ik deel graag een paar tips over het samenwerken met verschillende generaties.

Jong en oud in één bedrijf

Jong en oud leren van elkaar. Verschillende generaties komen samen op de werkvloer en dit zorgt voor positieve resultaten!

Je ziet dat de oudere generatie vaak al lang in een vaste baan bij een werkgever werkt. Dat geeft zekerheid. De jonge mensen hebben het niet zo vaak over zekerheid, maar wel over gelukkig worden en zijn. Ook op het werk. Ze stellen zichzelf deze vragen: waar worden we gelukkig van? Wat vinden we belangrijk? Hoe kunnen we ons ontwikkelen? We kijken allemaal anders naar wat belangrijk is. We hebben andere prioriteiten, verwachtingen, kennis en ervaringen. Maar we vullen elkaar wel aan.

Wat ik zo mooi vind aan het samenwerken met oudere collega’s is dat je leert wat hen heeft geholpen bij zijn/haar ontwikkeling en successen. De oudere generatie kijkt vaak met interesse naar wat de jongere generatie komt brengen. De jongeren hebben soms het gevoel zich nog te moeten laten zien, onderscheiden en bewijzen. Maar ook de oudere generatie kan heel veel van de jongere generatie leren. Elkaars kwaliteiten zien en combineren geeft het mooiste resultaat! Hoe kunnen jong en oud goed samenwerken?

Mijn tips voor samenwerken met meerdere generaties op de werkvloer

1. Koppel jonge en oudere collega’s aan elkaar in teams. Zo leer je van elkaar. Je merkt snel genoeg waar de verschillen zitten en praat daarover. Je begrijpt elkaar beter en werkt aan teambuilding. Open en duidelijk met elkaar communiceren is hierbij belangrijk. Op die manier kunnen jonge mensen het beste gebruikmaken van de uitgebreide werkervaring van hun oudere collega’s. Ze leren de fijne kneepjes van het vak, maar ook inzichten uit het leven. De oudere generatie kan vertellen wat hen heeft geholpen in hun werk. Bekijk ook eens de succesverhalen van Ruben, Terri en Albert!

2. Doe eens wat leuks naast het werk met je collega’s, bijvoorbeeld een teamuitje. Buiten werk om kun je elkaar op een andere manier leren kennen, waardoor je nog beter kunt samenwerken en elkaar beter begrijpt.

3. Vier successen samen. Het resultaat van jullie werk hebben jullie samen bereikt.

4. Sta open voor ideeën van anderen en geef die ideeën een kans. Tijdens mijn werk heb ik me altijd vrij gevoeld om met nieuwe ideeën te komen. Daardoor kon ik mezelf ontwikkelen. Ook kon het bedrijf groeien. Een win-winsituatie!

In de binnenvaart is 
geen dag hetzelfde

Jong en oud leren van elkaar. Verschillende generaties komen samen op de werkvloer en dit zorgt voor positieve resultaten!

Ik ben benieuwd naar wat jij hebt geleerd van een andere generatie op jouw werk. Laat het me weten!

Pascalle

Heb je vragen? Kom in contact met Pascalle en Baas over je eigen toekomst en stuur een mail naar pascalle@baasoverjeeigentoekomst.nl. Volg je @baasoverjeeigentoekomst en @pascallefelicialabrijn al op Instagram, FacebookYouTube en LinkedIn? Ook daar kun je reageren.

Deel dit artikel