skip to Main Content

De waterbouw, wat voor jou?

De waterbouw is een veelzijdige en voor Nederland heel belangrijke sector. En jij kunt er deel van worden. Je zit in de Drechtsteden op de goede plek voor een carrière in de waterbouw!

Wat is de waterbouw?

De waterbouw is onderdeel van de civiele techniek. Als waterbouwer zorg je ervoor dat dat onze samenleving zo goed mogelijk beschermd wordt tegen overstromingen. Ook zorg je ervoor dat we allemaal kunnen beschikken over goed vervoer over het water, bijvoorbeeld voor de binnenvaart.

Nederland is toonaangevend in de wereldwijde waterbouw. Ons land heeft ongeveer 160 bedrijven die waterbouw als hoofdactiviteit hebben. Veel mogelijkheden dus voor jou. In totaal werken er in Nederland ongeveer 10.000 mensen in de waterbouw. Zij hebben vaak een gespecialiseerd beroep.

Wat voor specialismen zijn er in de waterbouw?

In de waterbouw zijn er verschillende specialismen. Bijvoorbeeld:

  • Landwinning of inpolderen van gebieden die eerst onder water lagen
  • Baggerwerk om kanalen en rivieren goed bevaarbaar te houden
  • Hoogwaterbescherming zodat we geen overstromingen krijgen
  • Havenontwikkeling zodat we goed bereikbaar blijven voor internationaal scheepsverkeer
  • Gebiedsinrichting waarbij je zorgt voor een goede relatie tussen mens en water

Met wat voor materieel werk je als waterbouwer?

Als waterbouwer werk je met groot materieel. Dit wordt vaak binnen de sector zelf ontwikkeld, omdat het vaak om specialistische werkzaamheden gaat. Denk aan:

  • Baggerwerktuigen voor het schoonmaken van vervuilde waterbodems
  • Steenstortwerktuigen voor bijvoorbeeld het versterken van dijken
  • Beunschepen om nat zand te vervoeren

Waar kun je de juiste opleiding volgen?

Je hebt een goed toekomstperspectief als je in de waterbouw wil werken. Of je dat nu doet als jongere die net van de middelbare school komt of als je graag als zij-instromer aan de slag gaat. Er zijn continu technische mensen nodig in deze sector. Daarvoor bestaan unieke opleidingen die voor een groot deel door de bedrijven zelf worden verzorgd. Het is wel belangrijk dat je wiskunde en techniek in je vakkenpakket hebt gekozen.

Ook op mbo-niveau bestaan er opleidingen die je voorbereiden voor het werk in deze sector. In de Drechtsteden gaat het om de volgende mbo-opleidingen:

Wil je meer weten over de waterbouw?

Op Waterbouw.nl vind je heel veel informatie over werken in de waterbouw. En wil je meer leren over een leven lang leren in de waterbouw? Kijk dan op de website van de Vereniging van Waterbouwers. Daar vind je ook een overzicht van bedrijven in deze sector.

Volg je BAAS al op Instagram, Facebook, YouTube en LinkedIn?

Vorig artikel
Volgend artikel

Volg BAAS op
social media

Back To Top