skip to Main Content

Ga voor de binnenvaart! Dit is waarom

Les krijgen in een klas of leren op een schip? Iedere dag van negen tot vijf of twee weken aan boord en twee weken vrij? De hele dag leren of werken in een hecht team? Het zijn stellingen waarmee Wereld van de Binnenvaart jou uitnodigt om te gaan leren en werken in de binnenvaart

Is de binnenvaart wat voor jou? Doe de check!

Er zijn superveel banen in de binnenvaart en die zijn heel geschikt voor als je niet van 9 tot 5 op school of kantoor wil zitten. Hier zijn nog meer stellingen voor je om te checken of de binnenvaart wat voor jou is. Op de Insta van Wereld van de Binnenvaart kun je erover meepraten en een beeld krijgen van werken en leven in de binnenvaart!

 • Voor je uitstaren of geen moment je focus verliezen?
 • Veel theorievakken of kiezen voor een vak apart?
 • Les krijgen in een klas of leren op een schip?
 • Iedere dag van negen tot vijf of twee weken aan boord of twee weken vrij?
 • Werken op een saai kantoor of lekker bezig zijn met techniek?
 • De hele dag leren of werken in een hecht team?
 • Iedere dag werken op dezelfde plek of dagelijks genieten van een nieuw uitzicht?
 • Les krijgen in een klaslokaal of uitdaging en actief bezig zijn?
 • De hele dag op school zitten of buiten op het water?
 • Iedere dag op school zitten of de wereld ontdekken?
 • Veel theorie op school of leren in de praktijk?
 • Iedere dag theorie op school of in de praktijk leren en werken aan motoren en digitale systemen?
 • Iedere dag naar school of lekker leren en werken tegelijk?
 • Iedere dag werken op dezelfde plek of op reis naar een nieuwe bestemming?

Misschien zie je het al helemaal voor je! Werk als avontuur, elke dag weer anders. Techniek, laden, lossen, buitenlucht, reizen, fijne collega’s… waarom niet? De binnenvaart heeft het allemaal.

Wat is de binnenvaart precies?

De binnenvaart omvat alle industriële scheepvaart op onze rivieren. Samen met België en Luxemburg vertegenwoordigt Nederland maar liefst 78% van de Europese binnenvaart. Nederland heeft bijna 8000 binnenvaartschepen. Naar verwachting nemen de containervaart, de tankvaart en het zand- en grindvervoer de komende jaren toe en dat zorgt voor nieuwe banen. Meer vervoer over het water betekent minder verkeersdruk op het land.

Hoe vaar jij mee met deze trend? Want juist de Drechtsteden vormen een fijne thuisbasis voor werk in de binnenvaart! Met al die rivieren om je heen ben je snel uit en snel thuis.

Er bestaan verschillende opleidingen die je voorbereiden om te gaan werken in de binnenvaart. Opleidingen op verschillende niveaus en verschillende standplaatsen. Deze opleidingen geven je een grote baanzekerheid. Of je nou net van het vmbo komt of een zij-instromer bent: voor ieder wat wils. Bekijk hier de opleidingen.

Wat voor banen zijn er in de binnenvaart?

De binnenvaart biedt volop baankansen en doorgroeimogelijkheden. Hier in het kort een paar binnenvaartbanen:

 • Matroos: Als binnenvaartmatroos werk je samen met andere bemanningsleden in een team onder leiding van de kapitein of schipper. Je voert nautische, technische en operationele werkzaamheden uit, bijvoorbeeld laden, lossen of scheepsonderhoud. Natuurlijk heb je een flexibele instelling en voel je je verantwoordelijk! Matroos worden is een heel fijne manier om te beginnen in de binnenvaart en eventueel door te groeien naar andere functies.
 • Stuurman of schipper: Als stuurman of schipper in de binnenvaart geef je andere bemanningsleden, zoals matrozen, opdracht om taken aan boord uit te voeren. Zelf help je ook bij de uitvoer daarvan. Je bent verantwoordelijk voor de navigatie van het schip, het aan- en afmeren, de administratie en/of het uitvoeren van beleid. Dat beleid is gericht op veiligheid, milieuzorg en kwaliteit. Daarnaast vind je het leuk om regelmatig mbo-studenten bij hun praktijkopleiding te begeleiden. Je precieze verantwoordelijkheden stem je natuurlijk af met je team: de kapitein en de rest van de bemanning.
 • Kapitein: Als binnenvaartkapitein geef je leiding en begeleiding aan de rest van de bemanning. Ook ben je de eindverantwoordelijke voor de scheepsnavigatie. Je zorgt voor de veiligheid van de gehele bemanning, het scheepsonderhoud en de lading. Kortom: jij staat aan het hoofd van het hele reilen en zeilen aan boord. Als kapitein is een deel van je taken gelijk aan die van de schipper, maar als kapitein heb je vaak een ondernemersdiploma. Jouw schip is dan jouw eigen bedrijf!

Benieuwd?

Wil je meer weten over de binnenvaart? Kijk op de website van Wereld van de Binnenvaart en volg hen op Instagram, Facebook, YouTube en LinkedIn. Kijk ook naar Bureau Voorlichting Binnenvaart en volg hen op Instagram, Facebook en LinkedIn. Ze staan klaar voor al jouw vragen!

Vorig artikel
Volgend artikel

Volg BAAS op
social media

Back To Top