Ruben Verhoeve is leerling servicemonteur bij het scheepsbouwbedrijf Royal IHC in Kinderdijk. Hoe is hij daar terechtgekomen? En wat maakt dit werk zo leuk?
Het succesverhaal van Ruben (19)
“Toen ik hier binnenkwam en begon met stagelopen binnen Royal IHC en ook naar het buitenland ging, was er voor mij gelijk de klik. Dat was echt de bevestiging dat ik de goede keuze had gemaakt voor dit werk. Ik ben nou geslaagd voor mijn mbo-3-opleiding tot servicemonteur. Dat heb ik gedaan bij het Da Vinci College in samenwerking met IHC.” Ruben vervolgt deze opleiding met een mbo-4-opleiding, ook bij het Da Vinci College.
Ruben vond techniek altijd al leuk. Na de basisschool ging hij vmbo-tl doen. Daar vond hij Engels, wiskunde en techniek het leukst. Wel vond hij techniek iets te beperkt en deed hij daar in zijn vrije tijd al meer mee dan in de les. Toch koos Ruben na het vmbo niet meteen voor de techniek. Hij begon eerst aan de opleiding tot junior accountmanager (mbo-4), maar kwam er snel achter dat hij dat niet leuk vond. Voor Ruben was het als vmbo-leerling lastig om op vijftien- of zestienjarige leeftijd al een vak te kiezen op basis van twee weken stage. Liever had hij toen een langere stage had, want dan was hij misschien wel meteen bij de techniek terechtgekomen.
Stilzitten is maar niks
Stilzitten is niets voor Ruben: hij stuurde een open sollicitatie naar IHC, waar hij direct werd aangenomen bij het Technisch Opleiding Centrum (TOC). Omdat hij pas in september kon beginnen terwijl het april was, werkte hij eerst nog een paar maanden in het timmerbedrijf van zijn broer.
“Het leukste is toch de afwisseling met het reizen wat ik doe. Want elke keer zit ik weer in een ander land met andere temperaturen, andere omgeving, ander eten. De tijd varieert heel erg per klus. De ene keer is het een week, de andere keer is het drie weken, dan een maand. Na elke keer dat je lange tijd weg bent geweest, krijg je ook een x-aantal weken vrij. Door de tijd dat ik juist vrij ben tussen mijn klussen door, kan ik mooi de toetsen maken en leren voor school.”
Aan de slag in allerlei landen
Bij het TOC is Ruben aan de slag gegaan met vaardigheden die typisch zijn voor de scheepsbouw het onderhoud aan schepen: boren, slijpen, assen uitlijnen, technische tekeningen uitlezen, het herkennen van componenten en het werken met pneumatische schema’s (aandrijving door samengeperste lucht). Dit alles vormt een fijne basiskennis om in de praktijk aan de slag te gaan.
Rubens werkzaamheden brachten hem al naar Qatar, België, Frankrijk, Duitsland en Dubai (Verenigde Arabische Emiraten). Het is hem tijdens zijn projecten duidelijk geworden dat hij liever in de scheepvaart aan groot onderhoud van schepen werkt dan in de duiktechniek. Zijn volgende bestemming staat al op de planning: Vietnam!
Goede samenwerking met de oudere generatie medewerkers
Het is wel duidelijk dat Ruben het erg naar zijn zin heeft op zijn werk. Weet hij iets nog niet? Dan helpt de oudere generatie medewerkers hem! Zo wordt hij onder andere door Rick van Tol begeleid. Hij is blij dat mensen met veel kennis ervaring hem veel uitleggen, want zij zullen uiteindelijk het stokje overdragen.
“Voorlopig heb ik het nog heel erg naar mijn zin, en hoe mijn toekomst er verder uitziet? Ik denk dat ik doorgroei in de afdeling, misschien als manager of leidinggevende of adviseur, dat weet ik nog niet. Maar er zijn genoeg mogelijkheden binnen IHC om door te groeien.” Ook wil Ruben meer leren over mechatronica, een combinatie van elektrotechniek, werktuigbouwkunde en meet- en regeltechniek. Doordat hij meestal twee maanden weg is en anderhalve maand vrij, heeft hij veel gelegenheid om aan een opleiding te werken.
Met je handen werken? Word BAAS over je eigen toekomst! Bekijk hier alle succesverhalen en volg ons. Volg jij Baas over je eigen toekomst al op YouTube, Instagram, Facebook, en LinkedIn? Wij laten jou de banen, opleidingen en andere mogelijkheden zien in de Drechtsteden.
Deel dit artikel: