Terri Spruit is medewerker technische zaken bij het Dordrechts Museum. Hoe is hij daar terechtgekomen? En wat maakt dit werk zo leuk?
Het succesverhaal van Terri (24)
“Een functie achter een bureau vind ik niets. Ik werk liever met mijn handen.” Terri is via met mbo-leer- en ontwikkelprogramma van gemeente Dordrecht terechtgekomen bij het Dordrechts Museum. Dit programma begeleidt starters op de arbeidsmarkt die werken met het publiek. Bijvoorbeeld in musea, sporthallen en parkeergarages. Op een unieke werkplek kunnen zij leren en zichzelf ontwikkelen in hun werk.
“Eigenlijk wist ik nooit wat ik precies wilde worden. Ik ben een mbo-opleiding gaan volgen, Sport en Beweging in Rotterdam. De sportopleiding beviel mij erg, alleen het werk erna in het veld werd wat minder met de tijd.” Terri volgde de sportopleiding aan het Albeda College in Rotterdam. Maar na de opleiding verloor hij de passie voor sport. “Ik merkte dat ik de interesse in de sport zelf verloor en daardoor een beetje in de sleur kwam.” Wel leerde Terri veel in de sportwereld, zoals planmatig werken, zichzelf presenteren en voor een groep staan. Daar heeft hij ook nu nog veel aan.
Tijd voor iets nieuws
Terri besloot dat het tijd werd voor iets nieuws. “Ik ben via uitzendbureaus overal een beetje terechtgekomen en rond geweest en heb toen toch niet helemaal mijn draai kunnen vinden.” Hij werkte bijvoorbeeld een tijd bij een chemiebedrijf als Proces Operator in de productie. Maar door het werken in ploegendiensten miste hij veel van zijn privéleven.
“Ik dacht: ik ga er even een halfjaar tussenuit. Even een stapje terug. Even kijken wat ik wil. En toen kwam ik erachter dat ik toch wel weer aan het werk moest gaan om wat te bereiken.” Zijn volgende stap werd magazijnwerk, zoals orderpicken en heftruckwerkzaamheden. Het team en zijn collega’s vond hij fijn, maar hij zag er niet zijn toekomst in.
Hoe een ingeving leidt tot werk bij het museum
“Toen kreeg ik een ingeving. Dordrecht, dat is toch wel mijn stad. Heel mijn leven liep ik langs het museum, want ik woon hier achter. Toen dacht ik: nou, misschien is het wel leuk om bij het museum iets te doen. Ik heb gesolliciteerd op een vacature Trainee Art Handling / Technische Dienst. Daar ben ik voor aangenomen. En nu ben ik hier.”
Terri werkt in een team van zes collega’s. Ze zijn verantwoordelijk voor de veiligheid van de kunstwerken. De collega’s van Terri hebben veel ervaring en ieder hun eigen specialiteit. Adrie Plezier bijvoorbeeld. Hij is hoofd technische zaken bij het Dordrechts Museum. Terri: “Ik leer heel veel van Adrie. Hij heeft erg veel ervaring.”
Doen wat je leuk vindt brengt je verder
‘s Morgens controleert Terri eerst de temperatuur en de luchtvochtigheid in het museum. Daarna de lampen en dingen die opvallen, zoals bordjes die loshangen. Gaat het museum open, dan is hij zo veel mogelijk achter de schermen. Daar is de werkplaats. Met zijn collega’s bouwt Terri daar sokkels en podia en bereidt hij kunsttransporten voor. Het werk is elke dag anders. “Ze hebben mij een leer- en ontwikkelingsprogramma aangeboden. Ik werk vier dagen in de week hier bij het museum en dan komen we een keer in de maand samen op het stadskantoor.” Daar werkt hij aan zijn doelen op korte en langere termijn. Hij wil bijvoorbeeld alles in het museum zelfstandig leren doen.
“Mijn toekomst zie ik hier, aangenomen bij het museum. Alles onder de knie krijgen en dat vind ik het belangrijkste.” Projectleider lijkt Terri een mooie functie voor later. In elk geval niet iets waarbij hij de hele dag achter het bureau zit. Liever werkt hij met zijn handen. Doen wat hij echt leuk vindt is volgens hem de manier om er beter in te worden.
Met je handen werken? Word BAAS over je eigen toekomst! Bekijk hier alle succesverhalen en volg ons. Volg jij Baas over je eigen toekomst al op YouTube, Instagram, Facebook, en LinkedIn? Wij laten jou de banen, opleidingen en andere mogelijkheden zien in de Drechtsteden.
Deel dit artikel: